joi, 30 iunie 2011

Postarea lunii iunie 2011 "Mami, alăptează-mă!" - Alăptarea în vacanță

O fotografie dragă, dragă........plaja din Năvodari, alături de prieteni faini:

Tot la Năvodari - fără priviri critice, fără comentarii răutăcioase, fără "binevoitori" în jur:

Pe o plajă pustie din 2 Mai, ador peisajul:


La iarbă verde:


Și vă invit să:
- pătrundeți în țara lui Habarnam unde o minune este alăptată ;
- dați un sens iubirii și în vacanțe;
- citiți cum Alex crește;
- răsfoiți un jurnal din burtică în vacanță;
- mergeți virtual în vacanță alaturi de Ra.
- vizitați prințesa care nu face pârț, pe blogul Danei.
- mergeti alaturi de Onixa daca nu ati dormit o noapte sus pe munte...

Merită!
Spor la citit, apoi la votat.......

Vă mulțumesc!

marți, 21 iunie 2011

Postarea "Mami, alăptează-mă!", luna iunie 2011 - Alăptarea în vacanță

Cum blogosfera mămicească a postat multe articole interesante despre alăptare, m-am gândit că ar prinde bine multor mămici să citească lunar experienţele, gândurile, ideile altor mămici referitoare la alăptare.

Începând cu luna ianuarie 2011 am deschis seria de postări blogosferice "Mami, alăptează-mă!" (cine cunoaşte "Carnival of breastfeeding" de pe alte plaiuri blogosferice, ştie cam despre ce este vorba). Fiecare lună a anului va beneficia de o temă/un subiect/o idee/un topic despre alăptare, iar în ultima zi a lunii va fi postată pe blogul personal, apoi va avea legătură cu link, aici, pe primul blog dedicat alăptării din România.

Doresc să afle cât mai multe persoane despre adevăratele provocări ale alăptării, despre experienţele proprii, pentru că uneori ştim teoria, dar nu o putem aplica sau este contrazisă de părerile binevoitoare ale celor din jur.
Vor fi acceptate postările care sunt scrise corect gramatical şi ating subiectul propus lunar.

Sunt bineveniţi şi sponsori, doar acei care nu încalcă Codul internaţional de marketing al substitutelor de lapte matern pentru a aprecia cea mai cea postare.

Subiectul lunii iunie 2011 se va referi la vacanță. Vă rog să postați o fotografie în care alăptați pe plajă, în vârf de munte, în barcă, în telescaun, pe iarbă samd - orice ar presupune o locație de vacanță. Dacă aveți și o poveste frumoasă despre Alăptarea în vacanță vom fi nerăbdători să o citim.
Așteptăm postările în ziua de 30 iunie 2011, iar cea mai votată va fi premiată cu o loțiune de corp solidă - Lia, delicii pentru piele.
Spor la postat!

luni, 20 iunie 2011

Intâlnirea lunii iunie 2011 - La Leche League, Bucureşti

Intâlnirea lunii iunie 2011 - La Leche League va avea loc în parcul Izvor (pe partea paralelă cu Facultatea de Biologie, lângă locul de joacă/terenul de baschet), București, vineri 24.06.2011, începând cu ora 18.
Subiectele întâlnirii vor fi propuse de cei prezenţi.
Deoarece, vom sta pe iarbă, vă rog, să fiţi pregătite cu cele necesare.

Toate mamele care doresc să alăpteze sunt invitate să participe la întâlnirile La Leche League București.

Toate mamele sunt acceptate la întâlnirile LLL cu brațele deschise: mame de toate rasele și religiile, mame singure, mame care lucrează şi mame a cărei filozofie pe diverse aspecte ale îngrijirii şi educării copilului poate diferi de cea a organizației La Leche League.

Fiecare mamă este încurajată să ia din filozofia La Leche League ceea ce pare să-i fie de ajutor, ei și familiei.

Timpul ideal pentru a începe participarea la reuniunile LLL este încă din perioada sarcinii, deoarece informaţiile primite în avans se pot dovedi a fi vitale pentru o mamă atunci când se naște copilul.

Înscrieri pe e-mail: laptematern@yahoo.com sau la telefon 0722509939.

marți, 14 iunie 2011

Votarea Codului de marketing al substituentilor laptelui matern in Romania

Era cazul sa adopte Codul si in Romania.
UNICEF, o serie de ONG-uri si unele mame au facut posibil ca proiectul de lege sa ajunga in Camera Deputatilor si Senat.

duminică, 12 iunie 2011

Unicitatea laptelui matern - anticorpii

Sistemul imunitar al nou-născutului crește rapid de la o dimensiune mică la naştere datorită microflorei intestinale obţinută în mod normal de la mamă, la naștere şi după aceea.

În timp ce are loc construirea sistemul său imunitar, nou-născutul este susţinut de anticorpi IgG transplacentari, ce conţin, de asemenea, anticorpi anti-idiotip. Al doilea mod de transfer de imunitate se produce prin intermediul laptelui matern. Sunt prezente numeroase componente majore de protecţie, cum ar fi anticorpi IgA şi lactoferină. Copilul alăptat este mult mai bine protejat împotriva numeroaselor infecţii. Alăptarea, de asemenea, pare să stimuleze în mod activ sistemul imunitar al copilului de anti-idiotipuri, prin absorbţia de limfocite, citokine etc. din lapte.

Laptele matern, în special colostrul, este bogat în factori de rezistenţă, inclusiv imunoglobuline. În principal: IgA; proactivatorii C4, C3, C3 şi lactoferina, proteina de legare a fierului, un compus care conţine azot, care promovează creşterea Lactobacillus bifidus; un acid gras cu proprietăţi antistafiloccocice; interferon, proteina antivirală şi leucocite vii.

Depozitarea laptelui uman, așa cum se face în Europa, reduce sau diminuează rolul unora dintre aceşti factori, în funcţie de metoda de stocare (congelare sau pasteurizare). Cu toate acestea, toate metodele de stocare distrug leucocitele vii, care sunt deosebit de abundente în colostru, iar consecinţele acestei pierderi sunt destule.

Șobolanii nou-născuţi infectați cu Klebsiella au murit, dacă nu au supt lapte. Laptele proaspăt de şobolan are rol de protecţie, dar laptele de şobolan congelat nu are acest rol; prin urmare, protecţia împotriva Klebsiella este aparent cauzată de leucocitele colostrale, deoarece leucocitele restaurau efectele protectoare.

La om efectele leucocitelor colostrale în protecţia glandei mamare materne sau a tractul gastro-intestinal al copilului nu sunt cunoscute, deşi dovezile sugerează că laptele proaspăt uman, de asemenea, conferă rezistenţă. O notă de precauţie sună cam așa: cu toate acestea, alt lapte decât cel de mamă nu poate proteja copilul în acelaşi mod.

Prin urmare, copilul alăptat continuă să fie mai bine protejat împotriva diverselor infecţii pentru mulți ani. Protecţia de lungă durată împotriva anumitor boli imunologice, cum ar fi alergiile şi boala celiacă este de remarcat, de asemenea.
Laptele conţine o multitudine de componente care pot oferi protecţie imunitară sugarilor şi pot promova, de asemenea, dezvoltarea de competenţe imunitare neonatale. În plus, aceşti factori speciali sunt esenţiali pentru protecţia glandei mamare, sursa de hrană a bebelușilor, de la colonizarea patogenă până la eşecul lactaţiei.

Laptele matern facilitează, de asemenea, stabilirea unei flore intestinale care inhibă colonizarea multor agenţi patogeni şi stimulează creşterea de microorganisme benefice. Imunitatea maternă poate fi transferată la copil prin anticorpi, în primul rând de tipul IgA, precum şi prin leucocite, inclusiv efectoare şi limfocite T de memorie. În acest fel, se asigură protecţie împotriva agenţilor patogeni la care mama a fost expusă.

O serie de componente imunostimulatoare din lapte, în special citokinele, pot proteja împotriva proteolizei intestinale. Aceste componente pot contribui la creşterea sistemului imunitar imatur al copilului. În acelaşi timp, factorii anti-inflamatori din laptele matern ajută la modularea răspunsurilor citokinei la infecții, facilitând astfel apărarea și minimalizând, în acelaşi timp, deteriorarea ţesutului, cum ar fi cel care apare la sugarii cu enterocolită necrozantă.

Laptele matern conţine o mare varietate de factori imunologici. Pe lângă factorii nespecifici umorali (lactoferina, lizozima etc) pot fi identificate imunoglobuline diverse (IgA, IgG, IgM). Factorul IgA este rezistent la digestia proteolitică și constituie cea mai mare fracţiune de imunoglobuline. Activitatea specifică a IgA este îndreptată împotriva unui număr mare de organisme patogene entero-şi bronhopulmonare. Formarea de anticorpi anti-idiotipici la sugari este indusă de anticorpii din laptele matern. Printre componentele celulare, macrofagele din laptele matern par să joace un rol de protecţie la nivel local, a intestinului sugarului; funcţia fiziologică a limfocitelor T nu a fost elucidată încă. În ciuda rezultatelor contradictorii, o serie de studii epidemiologice furnizeze dovezi că alăptarea este asociată cu o incidenţă mai redusă a bolilor gastrointestinale şi pulmonare infecţioase la sugari.

IgA conţine toate tipurile de anticorpi; IgG are o mare varietate de anticorpi la viruşi, rickettsiae, protozoare, antigene H de Salmonella şi antitoxine bacteriene şi anticorpi incompleți Rh, fracţiunea IgM conţine anticorpi la antigenele O de Enterobacteriaceae, aglutinine Rh şi sifilis.

Fără îndoială, multe componente care constituie repertoriul de agenţi imunitari şi imunomodulatori din laptele matern interacționează sinergic pentru a proteja, atât glanda mamară, cât și bebelușii, de invazia microorganismelor patogene.
Un alt aspect al laptelui uman ca un inductor de gazdă la rezistenţă este factorul bifidus care promovează dezvoltarea microflorei caracteristice; deoarece Bifidobacteria metabolizează o varietate de zaharuri, care produc cantităţi mari de acizi acetic şi lactic, şi a urmelor de acizi formici şi sucinici, aceste organisme afectează pH-ul şi, prin urmare, anumiţi factori de rezistenţă. Alţi factori prezenţi în lapte includ lizozime, interferon și celule imune, toate acestea promovează laptele ca gazdă rezistentă la infecții.

Anticorpii din laptele matern înfășoară mucoasa sugarilor și au un rol clar de protecție. Acest lucru a fost studiat intensiv pentru bolilor infecţioase, cum ar fi rotavirus, E. coli, poliomielita, şi pentru retrovirusuri. În modelul cu rotavirus, antirotaviralul IgA poate fi detectat în scaunul copilului alăptat, dar nu poate fi găsit la cel hrănit cu lapte praf.

Dintr-o serie mare de femei care alăptau și erau infectate cu HIV-1 în Rwanda, au fost detectați în lapte, mai frecvent, anticorpii anti-HIV ai izotipului IgG, urmați de IgM. Surprinzător, cei anti-HIV-1 IgA au fost mai puţin frecvenți.
Prezenţa IgA, precum şi persistenţa răspunsului IgM-ului în timpul perioadei de alăptare a fost asociată cu un risc mai mic de transmitere HIV de la mamă la copil.

La om, anticorpii din laptele matern joacă un rol important în protejarea copiilor de infecții cu agenţi patogeni care au un portal de intrare în mucoasă.
În ţările sărace şi cu salubritate scăzută, cu rate ridicate de infectare, incidenţa infecţiilor bacteriene este cea mai scăzută la sugarii alăptaţi.

Toate aceste avantaje ale laptelui matern sunt dificil de demonstrat în societăţile cu standarde ridicate de salubritate şi rate scăzute de infecţie. Rata de infectare şi mortalitate la copii, de fapt, a scăzut în ţările dezvoltate ca practică a scăderii ratei alăptării.

Surse:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12727640
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11795053
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12850343
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8446110
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4327608

marți, 7 iunie 2011

De profesie mămică, lifestyle blog

Îi mulțumesc Inei pentru că s-a gândit să deschidă o rubrică dedicată mămicilor pe Lifestyle blog.


Și primul subiect s-a referit la alăptare. Sper să fie util mămicilor!